Elazığ Kamp Alanları
Kamp – Karavan Turizmi :
İlin Sivrice ilçesi , Güney Köyü, Hacıbey mevkiinde faaliyette bulunan Turizm Bakanlığından İşletme Belgeli Tur-Pol Turistik Tesisleri bünyesinde 300 araç, 200 çadır, 50 karavan kapasiteli, yine Gezin Belediyesine ait Plajköy Gazino ve Dinlenme Tesisleri bünyesinde 20 araç kapasiteli ve çok sayıda çadır kurmaya elverişli kamp yeri ile Elazığ Belediyesine ait Kampta 200 araç, 100 çadır kapasiteli kamp yerinin yanı sıra Hazar Gölü kıyısında halka açık yörelerde, Keban Baraj Gölü kıyılarında ve Cip Barajı mesire yerinde kamp yapma imkanı mevcuttur. Özellikle Hazar Gölü kıyısında bulunan kamp yerlerinde yılın Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında Çadır kurarak dinlenenlerin sayısı oldukça artmakta ve burada tatil yapanlara çeşitli hizmetler sunulmaktadır.
Av Turizmi :
İlde Avcılık Kulübü tarafından av mevsiminde av partileri düzenlenmekte olup, genellikle Keklik, Tavşan, Bıldırcın ve Tilki gibi çeşitli türden hayvanlar avlanmaktadır.
Dağ Doğa Yürüyüşü :
İlin güneyinde bulunan 2347 metre yükseklikteki Hazar baba ve doğusunda bulunan 2171 metre yükseklikteki Mastar dağları bulundukları yer itibariyle Hazar ve Keban baraj göllerini görebildikleri için hem seyir tepesi konumunda olmaları, hem de Flora-Fuana yapıları ve yaz aylarına kadar sinelerinde kar tutmaları nedeniyle dağ ve doğa yürüyüşleri için ideal olup, bu dağlarda özellikle Hazar baba dağında hemen her yıl Nisan ve Mayıs aylarında dağ-doğa yürüyüşleri düzenlenmektedir.
Atlı Doğa Yürüyüşü :
Elazığ’ın Yurtbaşı beldesinde bir hipodrom bulunmakta ve her yıl Elazığ Atlı Spor Klubünce burada at yarışları düzenlenmektedir. Yarışlara çevre illerden gelen at sahipleri de katılmaktadır.
Bisiklet Turları :
İl merkezinde özellikle gençlerin katılımıyla zaman zaman bisikletli yol yürüyüşleri yapılmaktadır.
Su Sporları :
Göller itibariyle Doğu Anadolu’nun en zengin su bölgesi olan Elazığ’da önemli ölçüde balık avcılığı da yapılmaktadır. Kara ve su avcılığı, spor ve eğlence amacıyla yapılmakta ise de büyük oranda yapılan balık avcılığı ekonomik amaçla yapılmaktadır.
Fırat Nehri ve Keban Barajının yapılması ile oluşan baraj gölünde yaklaşık 20’den fazla balık türünün bulunduğu bilinmekte olup, Bu balık çeşitleri arasında en fazla beğenilen ve avlanan Aynalı Sazan balığıdır. Etinin lezzetli oluşu ve çok miktarda bulunması nedeniyle aynalı sazan çevre illere de pazarlanmaktadır.
Su Sörfü :
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 75. Yıldönümü kutlamalar çerçevesinde Valiliğimizce 4-5-6 Ağustos 1998 tarihlerinde Hazar Gölünde gerçekleştirilen Hazar Spor Şenlikleri kapsamında ulusal ve uluslararası düzeyde başarılar kazanmış sporcuların katılımıyla Su Sörfü, su kayağı, banana, ringo v.b. faaliyetler gerçekleştirilmiş, bu etkinlikler, Hazar gölünün tüm su sporlarına elverişli olduğunu kanıtlamıştır.
Sportif Amaçlı Olta Balıkçılığı :
Etrafı doğal ve yapay göllerle çevrili olan Elazığ’da özellikle Keban ve Karakaya Baraj gölleri kıyılarında sportif amaçlı olta balıkçılığı büyük ölçüde yapılmaktadır. Genellikle hafta sonları ve tatillerde kıyılar olta ile balık yakalayanlarla dolmaktadır.
İnanç Turizmi :
Harput’ta bulunan cami, türbe ve yatırlar yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında bulunmaktadır. Genellikle Ulu cami, Sarahatun Cami, Alacalı cami ile Arap baba, Fethi Ahmet baba, Üryan baba, Beşik baba, Mansur baba türbeleri, ayrıca Harput’ta asırlar önce yaşayanlar tarafından yaptırılan Süryani kilisesi inanç turizmi açısından büyük önem taşımaktadır. Yukarıda belirtilen Harput’taki cami ve türbeler her gün ziyarete açık olup, günün her saatinde ziyaret etme imkanı mevcuttur.
Mürüdü Suyu (Sarılık Çeşmesi) :
Elazığ’a 7 km. uzaklıkta ve kuzeyinde bulunan, çevresi bağlık ve bahçelik olan bir yerde kaynayan Mürüdü Suyu bir çeşmeden akmaktadır. Suyunun soğuk, kireçli ve karbonhidratlı oluşu nedeniyle birçok hastalığın yanısıra özellikle sarılık hastalığına iyi gelmektedir.